Bordercollie on erittäin älykäs koira, joka todellakin oppii asioita salamannopeasti – mutta sekä hyvässä että pahassa. Se voi tajuta jonkin tokoliikkeen idean ensimmäisestä toistosta mutta toisaalta saattaa myös laajentaa yksittäisen pelkonsa kattamaan useampia samankaltaisia kohteita tai kohdistaa paimennusviettinsä vääriin kohteisiin. Bordercollie on työkoira, ja nykyään työstä käyvät myös monet koiraharrastukset. Bordercollie ei kuitenkaan todellakaan ole harrastuskoiranakaan mikään supermies, helppo tai automaattinen tulostykki, vaikka moni niin luulee. Itse olen esimerkiksi toistaiseksi menestynyt agilityssä paremmin seurakoirilla!

Bordercollie on myös ihana kotikoira, kunhan se saa riittävästi aivotyötä. Meillä jokainen kolmesta bordercolliestani on sietänyt viikonkin sairasloman pelkillä pissatuksilla ilman mitään ongelmia – päinvastoin: ne ovat makoilleet kanssani sairasvuoteessa! En kuitenkaan ymmärrä, miksi kukaan hankkisi näin täydellisesti harrastuksiin sopivan ja vartavasten työhön jalostetun koiran ainoastaan lenkkikaveriksi, ja siksi odotankin kasvattieni omistajilta intoa harrastaa bordercolliensa kanssa jotakin. Vaikka tietysti mielelläni näkisin kasvattini kisakenttien kunkkuina, ei niiden välttämättä tarvitse olla mitään hirmuisia tulostahkoajia – pääasia, että niiden kanssa puuhastellaan ja koira on onnellinen! Olisi kuitenkin mukavaa nähdä kullakin kasvatillani edes yksi tulos mistä tahansa koiraharrastuslajista ihan vaikka vain yhtenä treenitavoitteena, koiran toimiminen kisatilanteessa kun on myös yksi tärkeä tiedonlähde harrastuskoiria kasvattavalle.

Kuten mitkä tahansa koirat, myös bordercolliet ovat yksilöitä, joiden välillä erilaiset ominaisuudet voivat vaihdella ääripäästä toiseen ja niiden välillä. Omatkin bordercollieni ovat kaikki olleet täysin erilaisia ja nykyiset kaksi kuin yö ja päivä. Vaikka molemmat ovat kotioloissa rauhallisia ja harrastuksissa aktiivisia, toinen on tykki ja toinen humputtelija, toinen on herkkä ympäristön tapahtumille ja toista ei voisi vähempää kiinnostaa, toinen on tosikko ja toinen hassu kujeilija, toinen on kiihtyneenäkin hiljainen kun taas toinen haukkuu herkemmin. Pennunhankinnassa rodusta riippumatta tärkeää onkin perehtyä nimenomaan vanhempien luonteisiin ja pohtia, vastaavatko ne omaa ihannekoiraa tai voiko yhdistelmästä mahdollisesti tulla itselle mieluisia pentuja.

Lisää bordercolliesta voi lukea Suomen bordercollie- ja australiankelpieyhdistys ry:n sivuilta ja bordercollieiden jalostuksen tavoiteohjelmasta. Jälkimmäisestä selviää niin rodun historia kuin nykytilanne, koirien luonne, yleisimmät terveydelliset ongelmat ja myös suositukset kasvattajille jalostukseen käytettävien koirien suhteen. Jalostuksen tavoiteohjelma on kattava yleisopus kaikille rodusta kiinnostuneille, ja sieltä löytyy vastaus lähes jokaiseen rotua yleisemmin koskevaan kysymykseen!