Pennut


Ei bordercolliepentueita suunnitteilla.


  • Harkitsetko bordercollieta? Lue aivan ensimmäiseksi ajatuksiani rodusta täältä!
  • Ennen yhteydenottoa tutustuthan kasvatusperiaatteisiini tällä sivulla.
  • Enemmän minusta ja koirahistoriastani voit lukea täältä.

 


Pennut kasvavat meidän arkemme keskellä. Kaikki pennut luovutetaan uusiin koteihin rekisteröityinä, madotettuina, sirutettuina sekä eläinlääkärin tarkastamina ja silmäpeilattuina aikaisintaan 7-viikkoisina, pentupakettien ja kirjallisen tietopaketin kera. Liitän myös halukkaat rotuyhdistyksen kasvattajapakettilaisiksi. Luovutusikään mennessä pennut tottuvat paitsi tavallisiin arjen ääniin ja erilaisiin alustoihin, myös perheemme muihin koiriin ja vierailijoihin, ja ne ovat matkustaneet autossa useita kertoja.

Odotan kasvattieni omistajilta halua tutkituttaa koiransa luusto vähintään lonkkien ja kyynärten osalta virallisesti noin vuoden ikäisenä sekä intoa harrastaa tavoitteellisesti. Harrastuskoiralle suosittelen ehdottomasti aina myös olkien ja selän kuvauttamista, sillä esimerkiksi OCD voi olla myös oireeton ja selkäongelmiakin rodussa esiintyy. Haluan kuulla kasvattieni elämästä myös luovutusiän jälkeen niin hyvässä kuin pahassa, ja toivon näkeväni mahdollisimman monen kasvattini myös ajoittaisissa pentutapaamisissa treenihetkien merkeissä.

En missään nimessä myy pentua ainoastaan viestittelyiden perusteella, vaan odotan pennuista kiinnostuneiden tutustuvan meihin kunnolla. Vasta meihin henkilökohtaisesti tutustuneita pidänkin pennuista kiinnostuneina. Esittelen koiriani mielelläni useaan kertaan niin kotona, kisoissa, treeneissä kuin lenkilläkin. Myös kulloinkin käyttämääni urokseen suosittelen tutustumaan henkilökohtaisesti, mikäli se on mahdollista, ja pyrin itse tätäkin asiaa pennuista kiinnostuneille helpottamaan.

En ota varsinaisia varauksia vastaan missään vaiheessa, vaan päätän itse pennuille sopivat kodit 6-7 viikon iässä. Toki pentujen syntymän ja ensimmäisten viikkojen aikana alkaa muodostua se porukka, jolle pentu voisi olla luvassa, kun näen pentujen määrän ja sukupuolet. Toivonkin kiinnostuneilta rehellisyyttä ja avoimuutta myös siinä tilanteessa, että suunnitelmat muuttuvat, yhdistelmä lakkaakin kiinnostamasta tai pentu olisikin tulossa jo muualta. Samalla lailla voin itsekin tutustumisen jälkeen mahdollisuuksien mukaan kertoa, millaiset mahdollisuudet kullakin kiinnostuneella on pennun saamiseen esimerkiksi juuri sukupuolikysynnän ja luonteiden suhteen. Väri- tai karvan pituustoiveilla on minulle valintahetkellä merkitystä ainoastaan silloin, jos jotkin pennut vaikuttavat muuten luonteiltaan ja käytökseltään hyvin samanlaisilta ja tasaisilta, eikä siten eroa niiden perusteella voida tehdä tai nähtävissä oleva ero ei ole suuri.




Hyvä kasvattaja tekee huolellisia valintoja ja huomioi päätöksissään niin koiran luonteen, terveyden kuin rakenteenkin. Hyvä kasvattaja osaa tarkastella valintojaan kriittisesti ja on aina avoin uusille ajatuksille. Hyvä kasvattaja on aidosti kiinnostunut kasvattiensa kuulumisista ja näkemisestä sekä uskaltaa myös kertoa vastoinkäymisistä tai epäonnistumisista, koska niitäkin sattuu kaikille. Elävistä olennoista ei voi koskaan parhaallakaan ennakoinnilla taata terveitä tai täydellisen luonteisia, kun vaikuttimina ovat niin geenit kuin ympäristökin sekä näiden vuorovaikutus. Lähtökohtaisesti mielestäni onkin epärealistista väittää, ettei omissa koirissa tai kasvateissa olisi koskaan mitään vikaa. Kaikissa koirissa on ominaisuuksia, jotka ainakin joidenkin toisten mielestä ovat huonoja puolia, koska kullakin on mieltymyksensä ja koiranhankintasyynsä. Mitä avoimempi ilmapiiri on, sitä totuudenmukaisemmin jokainen pystyy punnitsemaan vaihtoehtoja ja niiden sopivuutta juuri itselle.

Tavoitteenani on kasvattaa terveitä, reippaita, hyväpäisiä ja rotumääritelmän mukaisia bordercollieita rakastetuiksi ystäviksi ja harrastuskavereiksi. Haluan olla kuvailemani hyvä kasvattaja, ja toivonkin, että kasvattieni omistajat tukevat minua tässä tavoitteessa tutkituttamalla koiransa terveyden mahdollisimman monipuolisesti sekä jakamalla rehellisesti kuulumisiaan. Näin saan arvokasta tietoa valintojeni seurauksista ja toisaalta kasvattini omistajat voivat luottaa saavansa minun tukeni silloinkin, jos jokin tuntuu hankalalta. Otathan siis yhteyttä, mikäli haluat yhdeksi tulevien pohojalaasten uhoojien omistajaksi ja sinullekin rodun terveys ja luonne sekä avoimuus ovat tärkeitä asioita pennunhankinnassa! Kerrothan samalla rohkeasti itsestäsi, koirataustastasi ja siitä, millaista koiraa olet etsimässä.


Bea Snellman, Turku
minoonsittebc [at] outlook.com